Pages

Monday, 1 August 2011

mEmOrI...

Pagi tadi teman ni bacalah blog Kak Nad( MISS NADRAH) n sedang asyik menyelongkar khazanah post, tetiba teman ni terberhenti pada satu post Kak Nad yang berjudul " Masih ada lagi yang sayang" (klu x silaplah...klu silap jangan marah ye Kak Nad).... tersenyum macam kerang busuk teman ni dibuatnye masa baca post tu....

Mane idaknye...terus teman ter...ter...terrecall kisah yang tak berapa nak baru n lama telah terhappen pada diri teman yang kudus ini....ianya bermula pada tanggal 5 Mei 2011. 

Ingat lagi petang tu ada pasar malam kat pintu belakang Kusza.... bukan main lagi bersemangat teman ni pergi pasor tu....ape lagi teman pon belilah nasi kerabu dengan air tebu..(klu x silaplah)... sesudah selesai solat maghrib, teman pon dengan pantas dan tuntas membaham makanan itu...tapi makan dengan tertiblah... setelah selesai misi memenuhkan perot....badan sudah ada energy, misi kedua bermula. Nak tau apa misi tu....hehehehe...ape lagi kemas barang nak simpan kat stor. waktu tu final exam....paper last jatuh pada tanggal 7 Mei 2011, maknanye lusa... jadi teman ni bersemangat kemas... siap boleh main cak-cak dengan syarifah... sesudah tu teman pon gi lah solat isyak dulu sebelom menyambung kerje yang tak siap tu....lepas je siap solat, tetiba perutku lain macam terasa...

nak dikatakan sakit taklah pulak...tapi lainlah...ape lagi teman ni buat don know jelah... makin lama makin lain macam....tersangat lain macam...Sah rasa nak muntah ni... ape lagi teman berlari ke dalam toilet seperti toilet tu ade kaki nak larikan diri dari teman ni... apa lagi kejor yoep kejor. Lepas sekali muntah ada sikit eloklah... tapi itu hanya sementara... x sampai setengah jam, teman ni buat lagi lawatan ke tandas...mengeluarkan lagi...tapi ya Allah azabnya hanya tuhan saje yang tahu.... nak dijadikan cerita...teman ni buat le tour de toilet tu sampai 5 kali...misinye adalah hanya muntahkan segalanya dari perut teman ni.....

dah tak larat rasanya badan ni....apa lagi teman ni pon mintalah ubat tahan muntah pada room8 tersayangku Kak Wani... Kak Wani pon bagi n dia pon nampak risau sangat... teman ni dah tak terurus jadinya... dia tanya nak gi klinik tak, tapi teman ni degil orangnya. teman berkata dengan machonye: tak pe sikit je ni...sikit lagi eloklah...jam menunjukkan 10.30 malam.....kawan2 teman yang lain sedang asyik menelaah buku utk paper yang terakhir sebelum merdeka.... selepas sejam kemudian teman muntah lagi untuk kali yang keenam sambil memuntahkan ubat yang baru je aku makan...kali ni x sempat dah ke toilet...nasib baik dah standby baldi kat sebelah....teman muntah dengan dahsyat sekali....waktu tu teman rasa dah tak larat sangat....sakit sangat....kak wanilah yang urutkan belakang teman....setelah selesai muntah, teman pon terus menghempaskan badan ke katil tanpa sepatah bicara...dah x larat sangat....

Kak wani dengan pantas memanggil classmate teman yang lain dan menelepon pak guard tanya macam mana nak ke hospital...teman hanya terbaring layu di atas katil... teman ingt lagi...ramailah yang datang antaranya najmiah, hawa, ierah dan najwa....semuanya kerumun kat teman...teman terharu sangat... ada seorang kawan teman cakap: kte orang ingat Linda saje2 tak nak kena baling ngan tepung mlm ni sebab esok birthday dia. kte org terkejut.
teman ni hanya mampu mendengar....x mampu lagi untuk membalas kata2 kawan teman tu....
semua orang suspek teman ni keracunan makanan...tapi entahlah...lalu dengan bantuan Faisal (Terima kasih Kak Nad) serta Najwa n Ierah membawaku dengan kereta ke pagar utama Unisza untuk ke Hospital. Teman dipapah oleh Najwa n Ierah... ku berserah pada takdir.....tapi ada dalam perjalanan nak masuk ke dalam kereta....kawan2 teman buat loya buruk sungguh....memanggil dari tingkat atas sambil berkata "I love U Linda"... teman ni dah tak mampu nak buat ape...
Sesampai je kat Hospital Sultanah Nur Zahirah (dengan menaiki van Unisza) Teman terus dihantar ke wad kecemasan...Teman x tahu apa dah jadi...tapi mengikut penceritaan Ierah n Najwa, org hospital nak masukkan wad kecemasan yang ade color kuning....tapi masuk2 je dah penuh.....keluar balik dan diaorg letaklah kat wad kecemasan yg ade color hijau...sebab situ je ade wad kosong.... teman ni hanya mengikut... dah tu teman dibaringkan atas katil.....macam2lah MA tu buat investigation kat teman...teman ni punyelah dah x larat...dia tanya banyak sungguh....tak lama kendian, dia bawa seorang perempuan...tak tahu Doktor atau ape...Dia pon check teman....adelah terdengar perbualan diaorang...."ni bukan food poisoning...ni ......."

Selepas tu diaorangpon masukkan air satu botol n ubat2 yang teman tak tahu ape dia...berserah jelah...tengah2 dalam perjalanan nak masukkan air, perut teman buat hal lagi....dah sudah......habislah.... dahlah najw n ierah kena dok kat luar.....teman tahankan sahaja, tetiba teman terus tertido.....
selepas 2jam teman tersedar dangan segar sungguh...eh...apa ni...baru teman tahu rupanya kat hospital... eh....dah x sakit perut...Alhamdulillah...aku tengok air kat dalam botol tu mcm nak habis je....wa....bagus2....tak berapa lama kemudian MA tu masuk.....tanya macam mana...apa lagi teman ckp...ok dah... dia tanya lagi: zero pain. teman membalasnya dengan confident: yup. Teman pon diberi senarai ubat...teman pon nak keluar...tapi terhenti di tengah jalan..
.
Eh...kat mana ni...nak gi mana ni...mana jalan nak keluar...wawawaa...punyelah kecut perut teman...kat mana ni.....semua org kat depan pandang semacam....teman ni punyelah nak control macho...dengan selamba berjalan... dalam hati: tawakal jelah..... teman jalan sikit ke hadapan...eh nampak najwa n ierah...jam dah menunjukkan tiga pagi.... sayu hati teman tengok diaorang sanggup tunggu...padahal lusa nak final exam....hati teman meruntun sayu....lepas tu ierah pergi ambilkan ubat....ierah cakaplah yang teman ni  bukan food poisoning...tapi lain...dia sempat baca ade acute....teman x tahu ape dialah penyakit tu....tapi mungkin gastric kot. mungkin....
sEsampai je di Kusza Najwa papah aku naik tangga....alamak...tetiba rasa berpinar2 duniaku ini....tapi teman gagahkan juga lalu terus membaringkan diri di atas katil najwa...terus hilang entah kemana........aku terjaga, jam menunjukkan kul 6 pagi...teman pon turun ke bilik sendiri...setelah selesai solat subuh, teman terbaring kembali....duniaku seperti on off...kejap2 terjaga...kejap2 terpadam balik.....

tapi itulah kisah teman yang x boleh dilupakan...teman masuk hospital tepat jam12tengahmalam pada 6 Mei 2011. tepat pada hari lahirku.....aku bersyukur kerna masih hidup hingga kini.....

dikesempatan ini teman nak ucapkan jutaan terima kasih tak terhingga pada Najwa B. Zakaria@ Azahari dan Nur Syahirah B. Mohammad kerana sanggup mengorbankan masa mereka untuk menemani diri ini.... Kepada kawan2 lain juga terima kasih bebanyak sebab ambil berat terhadap diri ini....tak terbalas teman pada korang semua...
TERIMA KASIH SAHABATKU.....

2 comments:

Gambar

Gambar

kElabu bijik mate ni...

uih..cuaca hari ni....