Pages

Saturday, 29 October 2011

Derma Darah...mahu atau tidak

Salam...
Hari ini terlintas diri ini untuk berkata akan sesuatu yang tajuknya hanya biasa2 sahaja...
Derma darah...macam2 reaksi yang aku dengar n terima...
ada yang positif, negatif dan juga terawang2..
kalau yang positif: eh jomlah...best...
yang negatif pulak: x sakit ke? x naklah...
yang terawang2: emmmm.....

sebenarnya semua ini pandangan masing2... setiap org ada sebab yang tersendiri...terpulanglah pada anda...
bagi yang rasa bertanggungjawab untuk membantu org yg amat memerlukan darah...pasti akan menyahut cabaran ini dgn hati yang ikhlas...kerana Allah...
biar sakit asalkan diri ini mampu untuk menyumbang sesuatu...untuk bangsa, agama dan negara....
bagi yang tidak mahu...terserlahlah pada diri anda....
kerana ini bukanlah dosa jika tak memberi menyumbang...
tapi fikirkanlah jika anda ditempat yang amat memerlukan darah...tapi tiada yang mahu menolong...
waktu itu baru anda tahu akan karma kehidupan...

seperti pemerhatian yang diri ini lihat....rata2 penyumbang terbanyak adalah bangsa cina...
jadi kita yang islam ini kenapa tidak mahu menyahut dan membantu yang memerlukan....mungkin dari segi kewangan, kita x mampu...jadi bantulah dari segi lain....

maka bagi yang layak untuk menderma...silalah menderma di hospital atau di kempen2 derma darah....
jika kita hanya fikir sakit yang tak seberapa itu....malulah terhadap diri sendiri....jika pengorbanan yang kecil ini tak kita mampu untuk lakukan...bagaimana jika peperangan melanda? lagi sakit jika peluru menembusi tubuh anda....fikir-fikirkanlah....

p/s: peringatan untuk diri ini dan juga pada yang makan cili ia terasa pedas....

jeng jeng jeng

Assalamualaikum...
berkurun x up date blog ni...kihkihkih...
ini adalah kerana apabila kemalasan tlh melawat diri ini..
dulu2....kak zeila...
skrg pulak...hehehehehe...mcm rasanya nak komen ttg org lain pulak..
dia ni kwn kak zeila...jeng jeng jeng...
sapekah orgnye...
orgnya kali ni berbeza dari kak zeila...dia yg tinggi sekali....kurus sekali....dia juga dikenali sbg mak lang.....
mak lang.....mak lang saha...hehehehehee

amatlah disukai oleh teman ni nak mengacau si mak lang...best sangat...kihkihkih....
mak lang ape khabar? sihat? heheheehe..
orgnye tinggi lampai serta kurus.... bawa motor punyelah laju...tapi best...matanya yg bulat2...klu dia membesarkan matanya, amatlah digeruni...kihkihkih....jgn marah saha....
dulu2 kte x kenai dgn dia ni....mcm x mesra alam punye org...tapi lps bergaul mesra dgn tuan punye bdn...ceh...dua kali lima mcm aku gak.....blh melawak same2.....
ckp je nak minta tlg..orait saje..
lagi satu suke tngk pengorbanan saha...amatlah mementingkan family especially cik jeriah...
hari tu tanya nak gi mana pagi2 ni....
lps tu saha menjawab...nak gi hantar mak gi pasar...
wah....terkesima beta ni....mmg saha seorg anak yg bertanggungjawab....

saha ada anak sedare...aiman namanye...aiman panggil saha mak lang....
heheehehe...sesangatlah comel si aiman ni....
best sekali bila balik rumah saha...terutama sekali keropok lekor...sangatlah sedap....lepas tu laksa yg cik jeriah buat sangatlah sedap.......bilalah dapat makan lagi....
apa lagi tntg saha yg blh dikongsi...
ha.....seorg yg tinggi usahanya....
senang klu nak minta tlg.....
suke gelak hihihihi..;ebih kurang mcm tulah dia gelak....
klu pergi bilik dia seronok pau makanan saha...kesian saha....hehehheehe...
lg satu saha dikenali sbg ratu kerongsang...kihkihkih...betul x saha?
oklah setakat ni jelah...jgn marah saha.....

saha@ FAMACHA

Thursday, 11 August 2011

                                                                   Hayatilah maksudnya...

Monday, 8 August 2011

GeNaP 1 mIngGu 1 hArI

Hari ni mood x berapa nak timbul....x tahu kenapa....
tapi kehidupan mesti diteruskan... ku rasakan hanya jasad disini tapi hatiku entah ke mana...
hari ni genap 1 minggu 1 hari aku berpuasa di Terengganu
ya... aku dah tahu mengapa...

hatiku mula memberontak...
tapi aku tetap menafikan ia agar aku terus mampu bertahan lagi
hatiku mula sayu dan pilu...
setiap saat ia makin pilu menikam jiwa...
makin perit ketika aku bersahur dan berbuka...

Aku bersyukur kerana masih ada seorang teman yang berjuang sepertiku disini...
kami sama2 merasainya, melaluinya, menghadapinya dan mengharunginya
masing2 cuba menyembunyikan perasaan pilu itu...
tetapi kadang2 terluah jua perasaan itu...
kerna manusia saling bergantungan untuk memikul lumrah dunia ini...
agar terus bertahan...


Sunday, 7 August 2011

eDisI pErTaMA

Assalamualaikum....
Baiklah seperti yang telah teman janjikan dahulu kala.... orang pertama yang akan menjadi topik perbualan adalah bermula dengan huruf N...Almaklumlah...dalam kelas tu ramai yang namanya bermula dengan huruf N...
Jeng...jeng...jeng....
Teman bagi clue dulu....macam blue's clue (dah lama tak tengok kartun tu...ish2...teringin pulak rasanya nak tengok kartun tu semula...)
Ciri2 empunye badan:-
a) Handset dia colour hitam....
b) Orangnya suka tersenyum...
c) Dia ada kasut warna pink...
d) Kasutnya tu saiz 5....
aha.....dapat teka x sape orangnye (bg budak kelaslah)...atau masih samar2....

baiklah klu saya cakap yang satu ni...mesti yang kenal dia dapat teka....
Orangnya paling kecik n comel dalam kelas......
Insannya adalah dipanggil Kak Zeila......
eh tapi kenapa bukan namanya mula dgn huruf N? Sebab musababnya nama sebetoinya Kak Zeila ni start huruf N...tapi x saya ni x nak publish nama betul...albahaya....

Baiklah....kita straight 2 d point.
Ape pandangan saya terhadap yang sorang ni?
Kalau x kenal kak zeila ni...conpom orang cakap...alahai comelnya dia...pandainya cakap...pandai amik hati org lain...ayu je...(ish, klu kak zeila baca ni mesti dia x abih perasan ni)...macam2 lagilah yang positip...
tapi klu lepas kenal dia, lagi terperanjat...nak tau kenapa...sebab...sebbnya.....x de ape2...saje je....
Kak zeila ni x kiralah orang kenal dia atau x, sama je baiknya....
klu saya pandang dia je...mesti teringat kat mak teman... almaklumlah dengan gaya keibuan dia...(wah...nampak gayanya kak zeila dah boleh kawin ni...i tunggu tau u punye nasi minyak...)

Orangnya kelakar gak...pandai takel hati orang lain....walaupun saiznya yg kecik, tapi ade lesen moto n kete...bila pandang dia dgn kenderaan, terdetik dalam hati...aish boleh bawak ke ni...tapi u all...bila tengok dia bawa...perghhhh...berdesup jantung rasanya nak gugor. bukan main lagi mcm pro dia bawa...tu lah u, jgn pandang sebelah mata... selain tu dia pandai gak bagi nasihat...klu kteorg ni memerlukan punca nasihat, bolehlah menghubungi cik ila ni... eh...boleh dikitar semula ayat2 dia... klu x caye...u cuba sendiri...

lagi tu kak zeila ni "light bone"...tu bak kata org puteh.. klu org melayu cakap...."ringan tulang"...
klu kte minta tolong, orait sesaje... entah bila dia nak cakap x orait...
lepas tu dia hati yang cekal....apa2 dugaan yg datang dia tetap tabah menghadapinya tanpa menyalahi org lain...I tabik roller coster kat u. Tulah sampai sekarang, kekuatan dia tu, teman serap sikit n masukkan kedalam diri ni...Suka sangat dengan ketabahan dia...Saranghae Kak Zeila.... mak teman pon suka kat dia...
Kak zeila ni pon bertanggung jawab orgnye.... klu bg kerje tu...perfect..on time... tu yang makin mendalam cinta I kat U....
Ha....lagi satu kak zeila senang dibawa bergurau...sebab dia pon sekepala dgn kte org....
walau kecik orgnye, tapi berjiwa cekal...
klu nak tau lebih lanjut...kenalah berkenalan sendiri dgn owner.... sebab lain org lain penilaian.... tapi itulah jujur dari hati ini mengenai Kak Zeila...

Kak Zeila, walau apa dugaan yang mendatang.... ku tahu kau tabah menghadapinya....jangan henti berjuang walau kau penat.... sandarlah di bahuku jika kau mahu berehat sebentar... setelah itu, teruskanlah perjuanganmu yang suci itu.... kerna ku tahu kau mampu lakukannya....
                       (souce:http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://27.media.tumblr.com)

Friday, 5 August 2011

Pandangan Ku Terhadap Kawan Kelas Ku

Ehm...ehm....testing..testing...
ok nampaknya.... baiklah kali ni saya terpanggil untuk membuat satu cerita tentang bebudak kelas animal science batch pertama....
nak dikatakan satu kisah tu, bukanlah pulak...tapi nak memperkenalkan diaorg pada pembaca2 sekalian....
tapi karangan kali ini ada siri2... ate, mane boleh teman siapkan sekali guih... oleh itu...nantikan siri2 itu...
untuk menjadikan lebih suspen....orang pertama yang akan saya terangkan adalah bermula dengan hurup N.....
hahaha...sapakah dia...TUNGGU.....

Thursday, 4 August 2011

Just For U


Lirik Lagu Pujaan Hati – Kangen Band
Hei pujaan hati apa kabarmu
Ku harap kau baik-baik saja
Pujaan hati andai kau tahu
Ku sangat mencintai dirimu

Hei pujaan hati setiap malam
Aku berdoa kepada sang Tuhan
Berharap cintaku jadi kenyataan
Agar ku tenang meniti kehidupan

* Hei pujaan hati, pujaan hati
Pujaan hati, pujaan hati

reff:
Mengapa kau tak membalas cintaku
Mengapa engkau abaikan rasaku
Ataukah mungkin hatimu membeku
Hingga kau tak pernah pedulikan aku

Cobalah mengerti keadaanku
Dan cobalah pahami keinginanku
Ku ingin engkau menjadi milikku
Lengkapi jalan cerita hidupku

Hei pujaan hati, pujaan hati

Hei pujaan hati setiap malam
Aku berdoa kepada sang Tuhan
Berharap cintaku jadi kenyataan
Agar ku tenang meniti kehidupan

repeat *, reff
(source from=http://liriklagu.web.id/kangen-band/pujaan-hati-kangen-band/)

I dedicate this song to my little friend, Yaya...
Hope you love it... I know this song lead you a thousand of "question" in your mind...(hehehe...i know something)
But I admit, you are tougher than your appearance...
You had through a cargo of challenge and difficult time...
As time leaves, you face a mountain of problem with a smile...
Cause you does  not want your friend to be worried with your problem...
Such "a happy go lucky" person...

Wednesday, 3 August 2011

HaNyA sAtU pErSinGgAhAn...

Kehidupan... ia hanya satu perjalanan yang dipenuhi dengan ruang persinggahan.
Pelbagai rintangan dan halangan yang perlu kita lalui... 
Ada kalanya kita akan mengukir kelopak kebahagiaan...
Acapkalinya jua kita mengeluh menyalahkan takdir...
Tanpa kita ketahui...
Bila akan berakhirnya perjalanan itu...

Tatkala menunggu tibanya penghabisan waktu...
Seribu persoalan bermain di benak fikiran...
Memikirkan sesuatu yang tidak pasti
Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin akan terjadi
Meminta yang menyalahi norma kehidupan...

Akan tetapi kehidupan perlu disusuri...
Perlu dijalani,
Perlu ditempuhi...

Adakah mungkin mampu untuk aku...
Untuk ku jalaninya berseorangan...
Hanya berbekalkan kekuatan yang tidak ku ketahui
Bila akan berakhirnya...

Hatta, ku mencariMu...
Di setiap waktuku....
Mengharap dan meminta hanya padaMu...
Ku tahu aku lemah tanpaMU...

Ku mahu mencintaiMu sepenuh hatiku...
Ku mengharap cintaku padaMu bukan sementara...
Kerna ku tahu Kau mencintaiku lebih dari ku mencintaimu...

Aku mahu merinduiMu setulus hatiku
Seluruh jiwa dan ragaku
Hanya ku tahu Kau adalah segalanya
Ketika aku suka dan duka...


Tetapi aku malu padaMu...
Kerna aku masih tidak mencintaiMu seperti Kau mencintaiku, Ya Allah...
Bantuilah aku Ya Allah...
Dalam mengejar cintaMU...

Monday, 1 August 2011

mEmOrI...

Pagi tadi teman ni bacalah blog Kak Nad( MISS NADRAH) n sedang asyik menyelongkar khazanah post, tetiba teman ni terberhenti pada satu post Kak Nad yang berjudul " Masih ada lagi yang sayang" (klu x silaplah...klu silap jangan marah ye Kak Nad).... tersenyum macam kerang busuk teman ni dibuatnye masa baca post tu....

Mane idaknye...terus teman ter...ter...terrecall kisah yang tak berapa nak baru n lama telah terhappen pada diri teman yang kudus ini....ianya bermula pada tanggal 5 Mei 2011. 

Ingat lagi petang tu ada pasar malam kat pintu belakang Kusza.... bukan main lagi bersemangat teman ni pergi pasor tu....ape lagi teman pon belilah nasi kerabu dengan air tebu..(klu x silaplah)... sesudah selesai solat maghrib, teman pon dengan pantas dan tuntas membaham makanan itu...tapi makan dengan tertiblah... setelah selesai misi memenuhkan perot....badan sudah ada energy, misi kedua bermula. Nak tau apa misi tu....hehehehe...ape lagi kemas barang nak simpan kat stor. waktu tu final exam....paper last jatuh pada tanggal 7 Mei 2011, maknanye lusa... jadi teman ni bersemangat kemas... siap boleh main cak-cak dengan syarifah... sesudah tu teman pon gi lah solat isyak dulu sebelom menyambung kerje yang tak siap tu....lepas je siap solat, tetiba perutku lain macam terasa...

nak dikatakan sakit taklah pulak...tapi lainlah...ape lagi teman ni buat don know jelah... makin lama makin lain macam....tersangat lain macam...Sah rasa nak muntah ni... ape lagi teman berlari ke dalam toilet seperti toilet tu ade kaki nak larikan diri dari teman ni... apa lagi kejor yoep kejor. Lepas sekali muntah ada sikit eloklah... tapi itu hanya sementara... x sampai setengah jam, teman ni buat lagi lawatan ke tandas...mengeluarkan lagi...tapi ya Allah azabnya hanya tuhan saje yang tahu.... nak dijadikan cerita...teman ni buat le tour de toilet tu sampai 5 kali...misinye adalah hanya muntahkan segalanya dari perut teman ni.....

dah tak larat rasanya badan ni....apa lagi teman ni pon mintalah ubat tahan muntah pada room8 tersayangku Kak Wani... Kak Wani pon bagi n dia pon nampak risau sangat... teman ni dah tak terurus jadinya... dia tanya nak gi klinik tak, tapi teman ni degil orangnya. teman berkata dengan machonye: tak pe sikit je ni...sikit lagi eloklah...jam menunjukkan 10.30 malam.....kawan2 teman yang lain sedang asyik menelaah buku utk paper yang terakhir sebelum merdeka.... selepas sejam kemudian teman muntah lagi untuk kali yang keenam sambil memuntahkan ubat yang baru je aku makan...kali ni x sempat dah ke toilet...nasib baik dah standby baldi kat sebelah....teman muntah dengan dahsyat sekali....waktu tu teman rasa dah tak larat sangat....sakit sangat....kak wanilah yang urutkan belakang teman....setelah selesai muntah, teman pon terus menghempaskan badan ke katil tanpa sepatah bicara...dah x larat sangat....

Kak wani dengan pantas memanggil classmate teman yang lain dan menelepon pak guard tanya macam mana nak ke hospital...teman hanya terbaring layu di atas katil... teman ingt lagi...ramailah yang datang antaranya najmiah, hawa, ierah dan najwa....semuanya kerumun kat teman...teman terharu sangat... ada seorang kawan teman cakap: kte orang ingat Linda saje2 tak nak kena baling ngan tepung mlm ni sebab esok birthday dia. kte org terkejut.
teman ni hanya mampu mendengar....x mampu lagi untuk membalas kata2 kawan teman tu....
semua orang suspek teman ni keracunan makanan...tapi entahlah...lalu dengan bantuan Faisal (Terima kasih Kak Nad) serta Najwa n Ierah membawaku dengan kereta ke pagar utama Unisza untuk ke Hospital. Teman dipapah oleh Najwa n Ierah... ku berserah pada takdir.....tapi ada dalam perjalanan nak masuk ke dalam kereta....kawan2 teman buat loya buruk sungguh....memanggil dari tingkat atas sambil berkata "I love U Linda"... teman ni dah tak mampu nak buat ape...
Sesampai je kat Hospital Sultanah Nur Zahirah (dengan menaiki van Unisza) Teman terus dihantar ke wad kecemasan...Teman x tahu apa dah jadi...tapi mengikut penceritaan Ierah n Najwa, org hospital nak masukkan wad kecemasan yang ade color kuning....tapi masuk2 je dah penuh.....keluar balik dan diaorg letaklah kat wad kecemasan yg ade color hijau...sebab situ je ade wad kosong.... teman ni hanya mengikut... dah tu teman dibaringkan atas katil.....macam2lah MA tu buat investigation kat teman...teman ni punyelah dah x larat...dia tanya banyak sungguh....tak lama kendian, dia bawa seorang perempuan...tak tahu Doktor atau ape...Dia pon check teman....adelah terdengar perbualan diaorang...."ni bukan food poisoning...ni ......."

Selepas tu diaorangpon masukkan air satu botol n ubat2 yang teman tak tahu ape dia...berserah jelah...tengah2 dalam perjalanan nak masukkan air, perut teman buat hal lagi....dah sudah......habislah.... dahlah najw n ierah kena dok kat luar.....teman tahankan sahaja, tetiba teman terus tertido.....
selepas 2jam teman tersedar dangan segar sungguh...eh...apa ni...baru teman tahu rupanya kat hospital... eh....dah x sakit perut...Alhamdulillah...aku tengok air kat dalam botol tu mcm nak habis je....wa....bagus2....tak berapa lama kemudian MA tu masuk.....tanya macam mana...apa lagi teman ckp...ok dah... dia tanya lagi: zero pain. teman membalasnya dengan confident: yup. Teman pon diberi senarai ubat...teman pon nak keluar...tapi terhenti di tengah jalan..
.
Eh...kat mana ni...nak gi mana ni...mana jalan nak keluar...wawawaa...punyelah kecut perut teman...kat mana ni.....semua org kat depan pandang semacam....teman ni punyelah nak control macho...dengan selamba berjalan... dalam hati: tawakal jelah..... teman jalan sikit ke hadapan...eh nampak najwa n ierah...jam dah menunjukkan tiga pagi.... sayu hati teman tengok diaorang sanggup tunggu...padahal lusa nak final exam....hati teman meruntun sayu....lepas tu ierah pergi ambilkan ubat....ierah cakaplah yang teman ni  bukan food poisoning...tapi lain...dia sempat baca ade acute....teman x tahu ape dialah penyakit tu....tapi mungkin gastric kot. mungkin....
sEsampai je di Kusza Najwa papah aku naik tangga....alamak...tetiba rasa berpinar2 duniaku ini....tapi teman gagahkan juga lalu terus membaringkan diri di atas katil najwa...terus hilang entah kemana........aku terjaga, jam menunjukkan kul 6 pagi...teman pon turun ke bilik sendiri...setelah selesai solat subuh, teman terbaring kembali....duniaku seperti on off...kejap2 terjaga...kejap2 terpadam balik.....

tapi itulah kisah teman yang x boleh dilupakan...teman masuk hospital tepat jam12tengahmalam pada 6 Mei 2011. tepat pada hari lahirku.....aku bersyukur kerna masih hidup hingga kini.....

dikesempatan ini teman nak ucapkan jutaan terima kasih tak terhingga pada Najwa B. Zakaria@ Azahari dan Nur Syahirah B. Mohammad kerana sanggup mengorbankan masa mereka untuk menemani diri ini.... Kepada kawan2 lain juga terima kasih bebanyak sebab ambil berat terhadap diri ini....tak terbalas teman pada korang semua...
TERIMA KASIH SAHABATKU.....

FiRst DaY PuAsE

PuAsA...bErMulAnYa pAda sEtIaP 1 RaMaDHan
HaTtA KiSaH 1 RaMadHaN puN BeRmULa dEnGaN PelBaGaI RaGAm BaGi SetIAp InSAn yAnG WuJuD dI MuKA BuMi inI...
TaK KiRAlaH BuDaK KeCIk mAhUpUn BuDaK sEdErhaNA BeSAr aTaU pUn BuDaK TeRlEbIH BeSaR...

TaPI sEbEnArnYA sEmUA JeNis BuDAk mAhU bErPuaSa PeNuH...
DeK KeRaNa.....MaSinG-mAsInG Ade MoTiF TeRSenDiRI....HanYA tUaN eMpUnya BaDAN TaHu SeNDiRI...

JaDI...WalAU aPa MoTiF kItA, SeBaGaI SeoRanG IsLaM PuAsA iTu AdAlAH SaTU kEwAjIBAn... OlEh iTU... mArIlAh KiTa SaMA-SAma MengERjakAn RukUN IslAm YaNg KeTiGA dEnGAn PeNuH KeiKhLaSAn YanG LaHiR DaRi HaTi yAnG SuCi. MaRiLaH KiTa SaMa-SamA MeMBeRsIHkAn HaTi KiTA KeRaNa nAk BeRsIhKAn HaTi TAk BoLEh GunA PeNCuCi biAsA MaHuPUn ClOroX...
KaLaU Nak bAsUh BajU yAnG tElAh TeRkENa KoTOrAn "GuNaKanLaH DyNaMo" (wah dah macam promoter dynamo pulak)

MunGKin aGaK sUkAr PadA pErmuLaan... tApi jIka KitA teKaDkaN Hati, InsYAAllAh UrUsAn kItA AkaN dIpERmudAhkAn dEnGaN izinNYA.

CaKAP MeManG SenANg, TapI YanG HeNDak MeLaksAnaKan iTu BanyAK HaLAngAn. FiKiRkAnLAh JiKA kItA mAhu MeRAsAi KeNiKMatan SuRGA YanG tIaDa TanDINgaN...

WaLLAhuAlaM...

TuLuS iKhLas Dari TeMan Yang BanYak KeKUrANgAn

Sunday, 31 July 2011

ApOk - sElAmAT HaRi LaHiR...." KaUlaH RaJa DaLaM HaTiKu"

1 OGOS 2011 Bersamaan 1 RAMADHAN 1432 H.

Jam menunjukkan 4.32 pagi. Tetiba telefonku berbunyi.... (bak nyanyian dalam Wonderpet: telefon berbunyi. pastikan anda menyanyikan sama seperti wonderpet...). Lalu dengan secepat yang mungkin aku pun menjawab panggilan yang tertera "Istana"
Pemilik telefon: Hello
Pemanggil: ............dah 4.3.......hrm.....bangun tak?
Pemilik telefon: Erm..........bangun. ok
Pemanggil: ok

Lalu terduduk aku... 
lantas monolog dalaman berlaku dengan automatiknya...dengan mataku terkebil-kebil
#tadi macam aku angkat tepon. mcm ade org telefon... rasanya suara org laki tadi# 
lepas tu aku pun tengok balik telefon...#eh 4.32 pagi dah.......eh kena bangun sahur ni....ooooo....la rupanya baru aku teringat ayah aku telefon.... semalam kan dah pesan kat apok suruh kejutkan sahur... ish2 aku ni...#

lalu aku n roommate aku pon bangun dengan lemah longlai ke tandas untuk mencuci muka agar terang sikit bijik mata tu bila nak bersahur.... lalu dengan terkedek-kedek aku n yaya membuka juadah bersahur kami. mula2 tu nak telan punyelah susah...lama2 dah tak terlarat nak makan...tapi x boleh jadi ni. Kena habiskan ni... nanti tak pasal2 termasuk dalam salah silah syaitan...nauzubillah....tak nak aku ikut perangai syaitan. Dahlah bulan puasa ni (tapi x kiralah puase ke atau bukan bulan pose....perangai syaitan x blh ikut ye adik2). Nak dijadikan cerita aku n yaya pun memaksa diri ini menghabiskannya. Alhamdulillah berjaya juga mission kami.

Dalam melayan perasaan menghabiskan makanan, tetiba aku teringat sesuatu...monolog dalaman berlaku lagi #eh hari ni bukan ke.....bukan ke first pose...lepas tu bukan ke mcm hari jadi apok aku je. eh2....betullah....birthday apok aku.# 
lepas tu teringat pada perbualan mak aku semalam....
Aku: Mak, esok epi besday apok kn....
Mak aku: Haah...
Aku: Nak ucap, tapi esoklah kan
Mak aku: Erm..ucap esoklah (tapi dengan gaya seperti bercakap tanpa menggerakkan bibirnya...)
terlintas pada hati aku...ape ke halnyelah mak aku ni cakap nyorok2....ni dah tentu x nak apok aku dengarlah... supriselah sikit kat apok tu...aku mengerti...

Jadi dikesempatan yang mulia ini aku nak mengucapkan SeLAmAt HaRi LaHiR tO mY BeLOvEd FaTHer. U r My HeRo.

Walau kau bukan seperti orang lain, aku bersyukur kerana aku ditakdirkan menjadi anakmu....kerana Allah Maha Mengetahui.. hanya engkaulah sahaja yang layak menjadi bapa yang membesarkan ku. walau engkau tidak tahu mengeluarkan kata-kata yang lembut..tapi aku tahu, kau cuba sedaya yang mungkin untuk melembutkan suaramu untuk melayan kerenahku yang sering mencabar kekuatan mu sebagai seorang bapa....
Kini aku faham...ayah...Dulu mungkin aku jahil..aku sering memberontak. Tapi setelah ku kenal erti kehidupan yang penuh onak dan duri..... aku mengerti....Anakmu ini kini mengerti....Terima Kasih untuk segalanya... pengorbanan mu x mampu ku balas.... Terima Kasih Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada ku untuk mempunyai seorang bapa hingga kini...aku bersyukur..Alhamdulillah... aku tidak tahu di masa hadapan. Antara aku atau ayahku, antara kami siapa yang menyahut seruan Ilahi dahulu....tiada siapa yang ketahui. hanya Allah tuhan sekalian alam mengetahuinya. Apa yang ku harap, aku dapat menjadi anak yang solehah kepada ayah dan bonda...Ayah...ampunilah segala dosaku....tak terkira bebanan yang kau tanggung untukmenyara kami sekeluarga....
Ayah. Terima kasih.

TeRiNgAt DakU akAn sEsuAtU...

Hembusan bayu laut yang nyaman....Alhamdulillah syukur ke hadirat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat jua ku rasakan nikmatNya... walau penglihatanku tidak mampu melihat bayu laut itu, akan tetapi kehadirannya tetap ku rasai.... kuasa Yang Maha Esa....Allahhuakbar.

Dalam kedinginan kurniaanNya, terlintas dalam benak fikiran ku akan sesuatu, yang hingga kini masih tersemat rapi. Kisahnya bermula ketika aku dalam latihan industri di Medan Juara Sdn. Bhd. (MJSB tu ladang ayam baka ye tuan2 n puan2)

Tergerak naluri hatiku untuk mengambil bag galasku (baru beli tau...tu yang jaga betoi2) yang ku simpan di dalam bilik pengurus di satu sudut yang sangat bersih tanpa ada sebiji habuk pon. sesudah ku pinta kebenaran untuk masuk ke dalam pejabat yang kecil itu, ya....masih ku ingat setiap sudutnya, susunan kerusinya serta hiasan dalaman yang sedap mataku memandang... tidak dilupakan aroma biliknya yang sentiasa disembur dengan aroma pewangi bilik yang tidak ku ketahui jenamanya (yang penting wangilah)... amat menenagkan....

Sedang tanganku mencapai bag galasku yang berwarna hitam, pandangan ku teralih pada sesuatu yang kiranya dapat menarik perhatianku untuk terus melihatnya.....
Ianya tergantung rapi di dinding... ku kira biasa sahaja dengan warna yang tiada tandingan kebiasaannya (senang cerita, simple...x de meriah mana pon). Seraya pandanganku masih disitu....
Entah mengapa hatiku terpaut pada kata-kata yang tersebar menyusun barisnya pada lukisan itu....
"Admire a little ship but put your cargo in the big one"
ku ungkap berkali-kali agar tersemat abadi dalam ingatan kekalku.... ku terus dibuai dalam lamunanku yang dipenuhi dengan pelbagai persoalan.....

Tersentak akan daku dari lamunanku dek kerana sahabatku yang mempunyai niat yang sama denganku (ambil bag dia gak)... terpancul dari mulutku kepada sahabatku yang sorang ni...

Pengarang: "Yaya...ape dia ckp ni... jenuh mikirnye. x dapat gak tangkap ape yang dia tuleh.."

setelah sekian lamanya sahabatku itu meneliti bait2 ayat yang tersurat takdirnya pada lukisan itu, maka dengan confident tanpa ragu2, yaya menerangkannya dengan panjang lebar tanpa jemunya pada diri ku ini yang lambat betul nak faham...

setelah dapat ku fahaminya...terukir senyuman di wajahku....
 menurut kefahaman ku ini.....

"kita mestilah kagumi kapal yang kecil itu kerana ia berani membelah laut hanya berbekalkan saiz muatannya yang kecil tanpa tandingnya jika ia dihempas ombak laut yang mengganas ketika taufan melanda... contohilah semangatnya yang tiada tanding, barangkali lebih besar dan kukuhnya ia dari yang besar..... akan tetapi letakkanlah usahamu dalam kapal yang besar"

Renungkanlah....

SaTU PeRMuLAAn DaRi TEmaN yAnG BaNYAk KeKuRanGan

Adalah dengan berkatnya jika teman mulakkan jajahan ini dengan ayat yang mulia BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM...
dan tak dilupakan dengan ucapan pertemuan yang tiada tandingan nilainya
ASSALAMUALAIKUM...

Aish, tak sabor rasenye teman ni nak mulakan karangan yang pertama kalinya pada ruangan ini. yelah... first time buat blog...hehehehe...
Bak kata mak teman yang tak jemu-jemu mengingatkan teman yang asyik je lupe... perkenalkan diri dulu. bior orang kenal dulu... nanti ape org kate, budak ni x de budi bahasa ke? main terjah je...tetiba cerita tanpa orang kenal tuannye..ape ke halnye? kan dah terkeluar loghat....
secara ringkas dan padatnya tanpa ada kompromi dari mana2 pihak... Saya ini telah ditetapkan nama oleh kedua bonda n ayahanda yang teramat sayang tanpa ada penyelewengan dalam mencurahkan kasih n sayangnya pada anaknya yang teramat degil ini... dengan nama Hazlinda maka tersuratlah takdir dalam surat beranak n kad pengenalan mencatatkan suratan itu... walaupun nama tu x de makna (jenuh juge cari maksudnye hingga ke hari ni teman jumpe maksudnye), saya tetap menghargainya kerana mesti ada hikmahnya yang tiada siapa tahu kecuali Yang Maha Esa...   n sudah tentu setiap ibu bapa mahukan nama yang terbaik untuk zuriatnya... xkanlah diaorg nak bagi nama yang x senonoh kan....(tetiba terdengar upin ipin cakap "betul betul betul").

setakat tu jelah pengenalan dari sponsor... kite cerita hal lain pulak...

alamak lupe nak cerita ape pulak...ish2...
x pelah...kte cerita kat post yang lainlah.... semoga kite dapat mengingati sesama kte agar kita x terbabas dari landasan sebenar kehidupan ini...

 

Gambar

Gambar

kElabu bijik mate ni...

uih..cuaca hari ni....